30. Maj 2015. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

J. M. Staud: Fugu
L. van Beethoven:Uvertira Leonore No. 3, op. 72b
W. A. Mozart: Koncert za violinu i orkestar No. 5, KV 219, A-dur, Allegro aperto
J. Brahms: Simfonija No. 4, op. 98, e-mol

CHRISTOPH KONCZ Dirigent i Violina, Austrija

 

CHRISTOPH KONCZ

Violinista Christoph Koncz ima međunarodnu karijeru kao solista, dirigent i kamerni muzičar. Zapažen je već sa devet godina sa ulogom Kaspar Weiss u kanadskom filmu The Red Violin, koji je osvojio Oskara za najbolju muziku u filmu.

Rođen je 1987. godine u porodici muzičara. Svoj prvi čas violine ima već sa četiri godine, a nakon samo dvije godine stupa na tlo Univerziteta za muziku i primjenjenu umjetnost u Beču gdje nastavlja učenje violine kod prof. Eugenie Polatschek. Njegovi profesori su također bili i Josef Hell, Igor Ozim i Boris Kuschnir u Beču, Salzburgu i Grazu.

Uporedo uči i dirigovanje sa Markom Stringerom u Beču. Veoma brzo se pokazao kao talentovan dirigent na međunarodnom nivou. Njegov austrijski debi u dirigovanju bio je 2012. godine u sklopu festivala u Salzburgu, što mu je donijelo mnoge angažmane sa orkestrima kao što su Georgia nacionalni filharmonijski orkestar na internacionalnom festivalu orkestara u bečkom Musikvereinu, Berlinski simfonijski orkestar i dr.

Sa samo dvanaest godina nastupa kao solista u Sjevernoj Americi sa Montreal simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Charlesa Dutoita, što ga dovodi do saradnje sa dirigentima poput Sir Neville Marriner, Dmitrij Sitkovetsky, Gábor Takács-Nagy i Marc Minkowski, te ansamblima kao što su Verbier Festival kamerni orkestar, kamerni orkestar Europske unije i poznati The Academy of St Martin in the Fields kamerni orkestar. Dalji angažmani su ga odveli u brojne zemlje širom Evrope, Azije, Australije, te na Bliski Istok, Sjevernu i Južnu Ameriku.

Od 2008. godine angažovan je kao vođa drugih violina u Bečkoj filharmoniji. Christoph Koncz svira na Giuseppe Gagliano violini iz 1762. godineVideo

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Ning Feng i Mihnea Ignat

Ning Feng i Mihnea Ignat

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.