16. Maj 2015. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

XXI SVEM

J. Sibelius: Finlandia op. 26
F. Liszt: Les préludes  S. 97
S. Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar ​ ​​No. 2, op. 18, c mol​  /

Samra Gulamović Dirigent
Vadym Kholodenko Klavir, Ukrajina

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića.

Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  postiže veliki uspjeh i osvaja mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.

Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Bazelu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos".

Još kao student predvodila je Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. dobitnica je i nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo.

Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.

 

VADIM KHOLODENKO - klavir

Ukrajinski pijanista Vadym Kholodenko na međunarodnoj sceni uživa reputaciju jednog od muzički najdinamičnijih i tehnički najnadarenijih pijanista nove generacije, a bosanskohercegovačkoj publici predstavit će se po prvi put na Sarajevskim večerima muzike 16. maja u Narodnom pozorištu.

Prve nastupe Kholodenko je imao već sa 13 godina u Sjedinjenim Državama, Kini, Mađarskoj i Hrvatskoj, te je za kratko vrijeme osvojio i kritiku i publiku nakon čega su uslijedile i brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, uključujući i jedno od najprestižnijih svjetskih pijanističkih takmičenja Van Cliburn, 2013. godine.

Kao kamerni muzičar djelovao je u okviru različitih ansambala sarađujući sa umjetnicima kakvi su violinisti Vadim Repin i Alena Baeva, violončelista Alexander Buzlov ili istaknuti dirigenti kao što su Leonard Slatkin, Miguel Harth-Bedoya, Kazuki Yamada.

Posljednju koncertnu sezonu obilježili su Kholodenkovi premijerni nastupi sa Filadelfijskim orkestrom, te nastupi širom Sjedinjenih Država koji će se nastaviti i u naredne tri godine, jer je postao “umjetnikom partnerom” simfonijskog orkestra Fort Worth. U Evropi je nastupao sa Orquestra Sinfónica Do Porto Casa Da Música, te više puta kao rezidentni umjetnik čuvene koncertne dvorane Mariinsky u Sankt Petersburgu.

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Orkestar Sarajevske filharmonije

Orkestar Sarajevske filharmonije

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.