24. April 2015. 20:00

Koncert

Dom kulture Brčko

Dani BHAAAS-a u BiH

L. van Beethoven: Simfonija No. 1, op. 21, C-Dur
J. Bancks: Lumen
J. Rodrigo: Concierto de Aranjuez

* Kompozicija Jacoba Bancksa  "Lumine" je naručena od Soli Deo Gloria, Inc.(SAD). Izvedba je dijelom finansirana od strane granta SDG muzičke fondacije (SAD), SDGmusic.org

NYELA BASNEY Dirigent, SAD
DANIEL PAUL HORN Klavir, SAD
SANEL REDŽIĆ Gitara

Misija BHAAAS je unapređenje i razvoj nauke i umjetnosti unutar bosanskohercegovačke dijaspore u SAD i Kanadi. Jedan od ciljeva Akademije je povezivanje između bosanskohercegovačkih naučnika, umjetnika i privrednika u Sjevernoj Americi, kao i građenje mostova saradnje sa domovinom.

Akademija je zasnovana na duhu intelektualne raznolikosti i slobode razmjena ideja unutar dijaspore sa pretpostavkom da je „znanje bogatstvo koji se treba dijeliti“.
 

NYELA BASNEY - dirigent

Osnivač je i direktor međunarodnog festivala kamerne muzike Orvieto Musica u Italiji, umjetnički direktor Opere North Park Univerziteta i dirigent hora Allegro i orkestra u Teksasu. U toku 2000. godine bila je muzički direktor Midland-Odessa orkestra i hora gdje je vodila obrazovne projekte. Kao saradnik dirigent Shreveport simfonijskog orkestra izvela je više od 125 nastupa, a kao gost dirigent sarađivala je sa simfonijskim orkestrima iz Virginie, Toleda i Springfielda. Dirigovala je gala dobrotvornim koncertom sa sopranisticom Renèe Flemingo i Rochester filharmonijom, kao i za Andrewa Littona sa Dallas simfonijskim orkestrom u Carnegie Hallu. Tri godine je radila kao aisistent dirigenta Američkog simfonijskog orkestra izvodeći koncerte u Lincoln Centru, te bila glavni dirigent Massapequa filharmonije. Od 2001. do 2008. godine Nyela Basney je bila saradnik dirigent Opere El Paso.

Svoje studije dirigiranja počinje sa Vincentom La Selva koji je prema navodima iz Opera Magazina „najbolji živi dirigent Verdija i Puccinija danas“. On je imenovao za pomoćnika dirigenta i šefa hora New York Grand Opere s kojom je sudjelovala na osamnaest muzičkih produkcija.

Nyela Basney se školovala na Eastman School of Music gdje je sa najboljim ocjenama stekla svoju diplomu.

 

SANEL REDŽIĆ - gitara

Jedan je od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije, kome mnogi muzički kritičari i ljubitelji klasične muzike predviđaju blistavu svjetsku karijeru. Sanel je uz veliki repertoar, koji se sastoji od muzike baroka pa sve do moderne muzike, stvorio važno ime na internacionalnoj sceni.

Rođen je 1988. godine u Tuzli. Gitaru počinje da uči sa osam godina u Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi prof. Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju „Franz Liszt” u Weimaru, gdje je studirao kod Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena.

Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1000 nastupa i solo koncerata u BiH i regionu, te Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Čileu, Kini, Japanu, Indiji i SAD-u. Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, “Forum Gitarre Wien”, Markneukirchen, Changsha u Kini, „Anna Amalia” Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, „Andres Segovia” Velbert, Kutna Hora, „Guitarmania” u Lisabonu ili „Guitar Art Festival” u Beogradu, stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad.

U međuvremenu je i sam postao član žirija na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase.

 

DANIEL PAUL HORN, klavir

Pijanista Daniel Paul Horn nastupa u cijeloj Sjevernoj Americi održavajući koncerte samostalno i sa orkestrom. Kao kamerni muzičar sarađuje sa članovima Chicago Symphony Orchestra. Održao je koncert i u Pekingu sa Ying Quartetom. Premijerno je izveo kompozicije Jacoba Bancksa, Delvyna Casea, Davida M. Gordona i Daniela Kellogga. Snimio je kritički hvaljen CD “Lutanja" na Graf klaviru, sve Schumannove recitale, te CD sa violončelistom Donaldom Molineom i sopranisticom Carolyn Hart.

Studirao je na Peabodyu, a svoj doktorat završava na Juilliard School. Njegovi profesori su bili Walter Hautzig, Martin Canin i Menahem Pressler.

Trenutno radi kao profesor klavira na Wheaton College Conservatory of Music, te nastupa na brojim američkim ljetnim festivalima.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Novogodišnji koncert 2013

Novogodišnji koncert 2013

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.