26. Mart 2015. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

"Večer tanga - od Rima do Buenos Airesa"

E. Morricone: Three theme - Soundscapes
R. Molinelli: Trittico
A. Piazzolla: Oblivion, Adios Nonino, Milonga del Angel, Jorge Adios;
                        Violentango, Libertango
M. de Falla: Španski ples No. 1 iz opere "La vida breve"

GIANLUCA MARCIANÒ Dirigent, Italija
MARIO STEFANO PIETRODARCHI Bandoneon, Italija

 

Gianluca Marcino, Dirigent

Rođen je u La Spezia u Italiji gdje je studirao klavir na Muzičkoj akademiji u Firenci zajedno sa Dmitrijem Bashkirovim, Joaquinom Achucarrom i Paolom Restaniem kao i sa Masimilianom Dameriniem. Pobjedio je na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, a svoj prvi recital imao je sa samo deset godina.

Radio je kao učitelj i muzički voditelj u mnogim poznatim italijanskim teatrima poput Teatro Reggio di Parma za vrijeme Verdijeve godišnjice 2001, Teatro Carlo Felice di Genova, Maggio Musicale Fiorentino, kao i na internacionalnom takmičenju Beato Pio IX u Rimu. Podučavao je Fabia Armiliata, Roberto Sevilea i Luisa Maragliana, te bio član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja pjevanja.

U sezoni 2006/2007 sarađivao je sa Zagrebačkom operom dirigujući “Nabucco” i “Seviljski berberin”. Obavljao je funkciju umjetničkog direktora, te za vrijeme sezone 2008/2009 bio šef dirigent u Zagrebačkoj operi. U sezoni 2007/2008 diriguje koncert u Pekingu sa Andreom Bocelliem i Pekinškim simfonijskim orkestrom, a u Velikoj Britaniji ostvaruje svoj debi sa operom “Travijata” u Longborough Festival Operi.

Umjetnički je direktor Al Bustan Festivala u Bejrutu. 

 

Mario Stefano Pietrodarchi - bandoneon

Rođen je 1980. godine u Atessi. Sa devet godina počinje svirati harmoniku, a uskoro nakon toga i bandoneon. Diplomirao je sa počastima 2007. godine na Muzičkoj akademiji Santa Cecilia u Rimu.

Brilijantan izvođač, izuzetne muzikalnosti osvoja mnogobrojne nagrade kako na nacionalnim tako i međunarodnim takmičenjima među kojima su I nagrada na državnom takmičenju Città di Latina (1995, 1996, 1997), I nagrada na državnom takmičenju Città di Montese (1997), I nagrada na međunarodnom takmičenju S. Bizzarri of Morro D'Oro (1997) itd.

U oktobru 2003-2005. godine svira kao solista na koncertima sa Italijanskim Internacionalim orkestrom u Kini i Koreji. U 2005. godini je sarađivao sa Teatro dell'Opera u Rimu i operom Simfonijske Fondacije Petruzzelli (Bari) za realizaciju opere Ascesa e della Città di Caduta Mahagonny 'Kurta Weilla. Učestvovao je kao bandoneonista na 58. San Remo festivalu 2008. godine

Pored impozantne aktivnosti kao koncertni umjetnik u Italiji, nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, SAD-u, Portugalu, Finskoj, Švicarskoj, Kanadi, Armeniji, Rusiji i Kini.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Otvaranje koncertne sezone 2013-14

Otvaranje koncertne sezone 2013-14

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.