26. Februar 2015. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

C. Debussy : Preludij za poslijepodne jednog fauna
C. Debussy: Tri Nokturna: Oblaci, Svečanosti, Sirene
P. I. Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar op. 35, D-Dur

UROŠ LAJOVIC Dirigent, Slovenija
LANA TROTOVŠEK Violina, Slovenija
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo 

 

LANA TROTOVŠEK - violina

Lanu Trotovšek kritika naziva jednom od najboljih mladih violinistica. Rođena je 1983. godine u Ljubljani u porodici muzičara. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a usavršavanje nastavlja na Mocarteumu u Salzburgu, u klasi Ruggiera Riccia, te na Trinity College of Music i Royal College of Music u Londonu.

Dobitnica je brojnih značajnih međunarodnih nagrada i priznanja. Nastupala je širom Evrope održavajući resitale ili nastupajući kao solista sa orkestrima u velikim svjetskim koncertnim salama.

Dobitnica je priznanja Univerziteta Prešern, nagrade Fonda Prešern koja se dodeljuje za najviše domete ostvarene u oblasti umetnosti u Sloveniji. 

UROŠ LAJOVIC - dirigent

Diplomirao je kompoziciju i dirigovanje 1969. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Usavršavao se na majstorskim kursevima na Mozarteumu u Salzburgu kod Bruna Maderne. Magistrirao je u Beču na Visokoj školi za muziku u klasi Hansa Svarovskog. Bio je asistent dirigenta (1972-1978), a zatim stalni dirigent Slovenačke filharmonije (1978-1991) i šef dirigent Zagrebačkih simfoničara (1979-1981). Osnivač je i dirigent Kamernog orkestra „Slovenicum“ iz Ljubljane (1988-2001). Od 1990. godine Uroš Lajovic je profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku u Beču, a od 2011. godine istovremeno je i redovni profesor u trajnom zvanju Muzičke akademije Zagreb i stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije. Bio je šef dirigent Beogradske filharmonije (2001-2006).

Dobitnik je niza nagrada među kojima su nagrada Visoke škole za muziku u Beču (1971.) i druga nagrada „Guido Cantelli“ u milanskoj Skali (1975.). Gostovao je u muzičkim centrima širom svijeta: Njemačkoj, Holandiji, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, baltičkim zemljama, Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Bjelorusiji, Mađarskoj, Turskoj, Španiji, SAD-u, Kolumbiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Kini, Hong Kongu i Japanu. Sarađivao je sa svim vodećim simfonijskim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, kao i sa uglednim svjetskim orkestrima među kojima su: Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, RIAS simfonijeta, Orkestar Radio Lajpciga, Orkestar Južnonjemačkog radija, Orkestar Mocarteum iz Salzburga, Moskovski državni orkestar, Kijevska filharmonija, Janačekova filharmonija iz Ostrave, Praška filharmonija, Orkestar RTV Katovice, Bernski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Getingena, Belgijski nacionalni orkestar, Tokijska filharmonija...Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

U pauzi koncerta Sarajevske filharmonije

U pauzi koncerta Sarajevske filharmonije

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.