16. Juni 2015. 20:00

Ramazanski koncert

Vijećnica

Ramazanski koncert

M. Glinka: Uvertira ”Ruslan i Ljudmila”
E. Grieg: Koncert za klavir i orkestar op. 16, a-mol
L. van Beethoven: Simfonija No. 7, op. 92, A-dur

OĞUZHAN BALCI - dirigent, Turska
GÖKHAN AYBULUS - klavir, Turska
 

OGUZHAN BALCI - dirigent

Rođen je 1977. godine. Muziku je počeo učiti kod prof. Cenan Akina u Istanbulskom dječijem horu TRT kada je imao šest godina. Upisao je Državni muzički konzervatorij 1988. godine na ITU i počeo studirati violinu kod prof. Ayhana Turana. Upisao je i odsjek za kompoziciju na istom univerzitetu 1994. godine. Studirao je analizu turske muzike, harmoniju i kontrapunkt, te turske muzičke forme i klavir. Diplomirao je na istom univerzitetu s počastima 1999. godine. Nastavio je postdiplomske studije na MIAM-u (Centar za naprednu muziku) 2000. godine, a studirao je kompoziciju i teoriju muzike kod profesora Kamuran Incea, Davida Osbonanda i Pietera Snappera. Završio je postdiplomski na Univerzitetu Halic u Istanbulu.
Njegove kompozicije i aranžmane izvodili su Predsjednički državni simfonijski orkestar, ITU kamerni orkestar, Istanbulski orkestar, Istanbulski kamerni orkestar, Istanbulski simfonijski orkestar CRR, Filharmonijski orkestar Tekfen, Filharmonijski orkestar Tirana, Kamerni orkestar Bakirkoy, Državni simfonijski orkestar u Izmiru, Državni simfonijski orkestar u Cukurovu, Općinski simfonijski orkestar Eskisehir, Opera i balet u Mersinu. U junu 2006. godine u solo izvedbi violiniste Hakana Sensoya njegova kompozicija pod nazivom “Varijacije na temu Aaladdina Sensoya“ izvedena je prvi put u dvorani Carnegie Hall-a.
Predaje kompoziciju na Državnom muzičkom univerzitetu ITU od 2000. godine. Osnivač je Istanbul orkestra i njegov stalni dirigent.
 

GÖKHAN AYBULUS - klavir

Rođen je u Eskişehiru u Turskoj. Svoje studije počinje na lokalnom konzervatoriju kod prof. Z. Adıguzelzade. Primljen je 2000. godine u klasu prof. Nauma Shtarkmana na Čajkovski konzervatorij u Moskvi i diplomira kao posljednji učenik ovog uglednog profesora 2009. godine. Doktorat završava kod priznatog ruskog pijaniste i profesora Dorensky Sergeia.
Još dok je bio student nastupao je u najprestižnijim dvoranama u Moskvi, St. Petersburgu, Permu i Samari, te saarađivao i svirao kamerne koncerte sa Naumom Shtarkmanom, Nataliom Gutman, Nikolajem Luganskym i Dorom Schwarzberg.
Nastupao je na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima u Turskoj, Rusiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Ukrajini, Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Azerbejdžanu i Kini. Sarađivao je sa Moskovskim državnim simfonijskim orkestrom, Samara filharmonijom, Nacionalnom filharmonijom Ukrajine, Predsjedničkim simfonijskim orkestrom i svim vodećim turskim orkestrima. Predstavljao je Tursku kao član žirija na mnogim međunarodnim takmičenjima klavira.
Pozvan je 2010. godine da predaje na Bursa Uludağ Univerzitetu, gdje 2012. godine postaje vanredni profesor, a danas predaje na Anadolu Univerzitetu u Eskişehiru održavajući koncerte u cijelom svijetu.
 

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.