26. Novembar 2018. 20:00

Jazz koncert

Narodno pozorište Sarajevo

M. Mezquida: Ravel's Dreams

MARCO MEZQUIDA Klavir
MARTÍN MELÉNDEZ Violinčelo
ALEIX TOBIAS Perkusije

MARCO MEZQUIDA - klavir

Marco Mezquida je mladi umjetnik sa izrazito svijetlom budućnosti. Rođen je 1987. godine u Menorci u porodici muzičara i već sa 7 godina počinje svirati klavir u svom rodnom gradu sa Toméom Masline i Ricardom Ramisa. Godinama kasnije nastavio je studirati jazz klavir sa Susom González, klasični klavir sa Isabel Fèlix i orgulje s Tomé Olives. Diplomirao je 2009. na Visokoj muzičkoj školi Katalonije (ESMUC). Snimio je, kao autor i kao saradnik, više od 50 albuma sa najcjenjenijim španskim muzičarima. Svoje projekte predstavljao je na brojnim festivalima širom Evrope, Azije, Afrike, od San Francisca do Tokija, od Kopenhagena do Sao Paula, od New Yorka do Hong Konga… Lista umjetnika sa kojima je sarađivao, dijelio scenu, projekte ili studio je beskrajna. Među njima značajno je spomenuti Lee Konitza i Bill McHenryja. Također, nastupao je u dvoranama 24 zemlje uključujući Marciac, Budapest Music Center, Conde Duque of Madrid, Jazzaldia, Jazzahead, Kölner Philharmonie, ORF Auditorium u Beču, Jazz na Fabrica u Sao Paulu... Od njegovih projekata ističu se Marco Mezquida & Los sueños de Ravel, Chicuelo & Marco Mezquida, MAP (Mezquida-Aurignac-Prats), duet sa Silviom Pérez Cruz, Alfonsom Vilallonga, Celeste Alías, Pablom Selnikom, te solo klavirski koncerti. Svi projekti Marca Mezquide izražavaju njegovu kreativnu slobodu kao improvizatora i kompozitora dokazujući ljubav i znanje o raznolikim muzičkim pravcima kombinujući prirodno i vješto klasičnu i modernu muziku, jazz, pop, flamenco…..Njegove kolege iz Asocijacije jazz muzičara and Modern Music of Catalonia su ga već četiri puta zaredom izabrali za Muzičara godine. Postao je jedan od najcjenjenijih muzičara, a jazz scena Španije ga cijeni zbog svestranosti, osobnosti i muzičkog magnetizma, što ga čini trenutno najpotpunijim i najizražajnim umjetnikom svoje generacije.

MARTÍN MELÉNDEZ - violončelo

Rođen je 1982. godine u Moskvi, kubanskog porijekla. Kao veoma mlad započeo je svoje muzičko obrazovanje na violončelu na Conservatorio Amadeo Roldán u Havani. Nakon toga, svoje obrazovanje nastavlja na Instituto Superior de Arte (ISA). Naviknut na improvizaciju, njegova muzička inspiracija je u džezu, kubanskoj tradiciji, fanku i kasnije flamenku. Ove različitosti vodile su ga da razvije jedinstven, fascinantan stil koristeći violončelo u jednoj novoj dimenziji. Svoju muziku uvodi na pozorišne daske, moderne postavke i film. Trenutno živi u Barceloni, član je  AupaQuartet, kao i grupe Flamenco Hoy. Zadnjih sedam godina član je grupe Opera y Flamenco Rafaela Amarga. Sarađivao je sa umjetnicima poput Pablo Milanés, Chano Dominguez, Macaco, Dorantes, Renuad Garcia-Fons, Yusa, Descemer Bueno, Antonio Rey, Kiko Veneno, Ernesto Aurignac, Reynald Colom, Kinan Azmeh, i drugima. Bio je gostujući profesor moderne izvedbe violončela na Barcelona Fiddle Congress (2016.) i već po treći put biti će dio kampusa Crisol de Cuerda Tradicional.

ALEIX TOBIAS - udaraljke

Aleix Tobias je studirao udaraljke na Escola de Música de Badalona i Taller de Músics u Barceloni u klasi profesora Ernesta Martíneza i Enilda Rasúa. Svoje akademsko obrazovanje gradio je i na master časovima u Zapadnoj Africi i Turskoj. Oduvijek ga je privlačila muzika iz raznih dijelova svijeta i u stalnoj je želji otkrivanja novih muzičkih zvukova. Ova želja ga pokreće da putuje svijetom i otkriva nove zvukove udaraljki. Nakon što je upoznao Elisea Parra, koji mu je predstavio iberijsku tradiciju, osniva i vodi Coetus, orkestar specijaliziran za izvedbu iberijske muzike. Coetus mu je omogućio da stvori jedinstven jezik ovih tradicionalnih instrumenata i da im da novu dimenziju. Sa ovim orkestrom je ostvario mnogobrojne turneje širom svijeta, te održao nebrojene radionice na temu izvedbe iberijskih udaraljki. Sarađivao je sa brojnim interpretatorima i umjetnicima poput Sílvia Pérez Cruz, Misirli Ahmet, Erkan Ogur, Ercan Ermak, Carles Dènia, Maria del Mar Bonet, Lídia Pujol, Marina Rossell, Raúl Rodríguez, Aziza Brahim, Judit Neddermann. Njegovo iskustvo u studijskom muziciranju odvelo ga je također i u producentske vode.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Kamerni orkestar Sarajevske filharmonije

Kamerni orkestar Sarajevske filharmonije

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.