17. Novembar 2018. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

F. Mendelssohn: Hebridi / Fingalova pećina, uvertira op.26
F. Mendelssohn: Koncert za klavir i orkestar br.1, op.25, g - mol
F. Mendelssohn:   Simfonija br. 4, op. 90, A-dur “Italijanska”

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
IVANA GAVRIĆ Klavir

 

SAMRA GULAMOVIĆ - Dirigent

Rođena je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi profesora Teodora Romanića i profesora Julija Marića. Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  je postigla veliki uspjeh i osvojila mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima. Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Baselu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos". Još kao student predvodila je Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta. Časopis "Žena 21" ju je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. godine bila je dobitnica nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo. Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini, kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. 

IVANA GAVRIĆ - klavir

Rođena je u muzičkoj porodici u Sarajevu gdje je završila muzičku školu "Mladen Pozajić" u klasi profesorice Faride Mušanović. Nakon što se preselila u Veliku Britaniju, svoje školovanje nastavlja na Cambridge univerzitetu, te Kraljevskom muzičkom koledžu. Njeni profesori su bili Niel Immelman, Peter Bithell i James Gibb.

Bilježi značajne pohvale za interpretaciju djela Janačeka, Liszta, Schuberta i nedavno Griega. Nakon solo debija u SAD-u, Washington Post je opisao Ivaninu izvedbu kao "impresivnu, pronicljivu ... zanosnu ".

Prisutna je na mnogim slavnim koncertnim scenama, uključujući u septembtu 2018. rasprodan Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Barbican, Royal Festival Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Lucerne, Gilmore Festival, Rising Star Series, kao i širom Kine, Kanade i Japana. Nastupala je sa Royal Philharmonic Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic, the Trondheim Soloists, Aurora Orchestra. Sarađivala je sa dirigentima kao što su Rafael Payare, Nicholas Collon, Christian Kluxen i Ben Gernon. Također, kao predani kamerni muzičar, Ivana je nastupala sa violinistom Maximom Vengerovim u okviru Live Music Now, te učestvovala na mnogobrojnim festivalima u Velikoj Britaniji i Europi.

Izazvala je senzaciju sa snimljenim debitantskim diskom In the mists, te 2011. godine osvojila nagradu Newcomer of the Year BBC muzičkog magazina. Novi album Ivane Gavrić s koncertima Josepha Haydna i koncertom komponovanim za nju kompozitora Cheryl Frances-Hoad, bit će objavljen u proljeće 2019. godine.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.