21. Februar 2019. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

L. van Beethoven: Egmont uvertira op. 84
W. A. Mozart: Koncert za hornu i orkestar br. 3, KV 447, Es-dur
W. A. Mozart: Rondo za hornu i orkestar KV 371
L. van Beethoven: Simfonija br. 5, op. 67, c-mol

TOSHIO YANAGISAWA Dirigent, Japan
BOŠTJAN LIPOVŠEK Horna, Slovenija

TOSHIO YANAGISAWA – dirigent

Rođen je u Japanu 1971. godine. Studij orkestarskog dirigovanja završio je na Ecole Normal de Musique de Paris kod profesora Yutaka Sado i Kazushi Ono.
Dobitnik je Druge nagrade na Internacionalnom takmičenju za dirigente u Tokiju 2002. godine. Sarađivao je sa mnogim orkestrima poput New Japan Philharmonic Orchestra, Japan Philharmonic Orchestra, Tokyo Philharmonic Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Japan Shinsei Orchestra, Osaka Philharmonic Orchestra, Sendai Philharmonic Orchestra, Siena Wind Orchestra i dr.
Realizovao je mnogobrojne koncerte širom Evrope i svijeta, od kojih se izdvajaju koncerti u bečkom Musikvereinu, Konzerthausu, Victoria Hallu u Ženevi, te ostvario saradnje sa eminentnim umjetnicima.
U periodu od 2005.-2007., bio je šef dirigent Makedonske opere, a zatim šef dirigent Filharmonije Kosova sa kojom uspješno organizuje turneju u Japanu 2010. godine. Također je predvodio Simfonijski orkestar Radija Srbije, Orkestar Beogradske opere, Simfonijski orkestar Niša, Sarajevsku filharmoniju, Simfonijski orkestar Radija Albanije, Simfonijski orkestar Praga, Istanbul opere, St. Petersburg simfonijski orkestar i dr.
Umjetnički je direktor i dirigent Balkankog kamernog orkestra, šef dirigent Kosovo Filhamronije, te počasni dirigent Sinfoniette Beograd i stalni gost dirigent Simfonijskog orkestra Niš.
 

BOŠTJAN LIPOVŠEK - horna

Prvi hornist Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Njegovi prvi mentori bili su otac, brat i Jože Falout. Studirao je kod prof. Falouta na Glazbenoj akademiji u Ljubljani gdje je diplomirao, doktorirao, te podučavao. Studije nastavlja u Salzburg Mozarteumu kod prof. Radovana Vlatkovića. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Slovenskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom kao i sa većinom vodećih orkestara sa prostora bivše Jugoslavije. Kao gost prvi hornist, radio je i sa drugim istaknutim orkestrima kao što su Berlinski simfonijski orkestar, orkestar Opere La monnaie u Briselu, Melbourne simfonijskim orkestrom, Mahler kamernim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Škotskim kamernim orkestrom itd. Kao solista, nastupao je pod vodstvom velikih dirigenata kao što su Anton Nanut, Uroš Lajovic, En Shao, Yakov Kreizberg, Sian Edwards i dr.
Pobjednik je međunarodnog takmičenja u Porciji u Italiji, te nagrađen Prešernovom nagradom Ministarstva kulture Slovenije. Predaje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Zagrebu.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Leonardo Šarić

Leonardo Šarić

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.