20. Oktobar 2018. 20:00

Koncert - Dani poljske muzike

Narodno pozorište Sarajevo

S. Moniuszko: Uvertira iz opere "Paria"
F. Liszt: Simfonijska poema "Preludes"
M. Karlowicz:  Simfonija u e-molu, op. 7 "Rebirth"

BARTOSZ ŻURAKOWSKI  Dirigent, Poljska

 

BARTOSZ ŻURAKOWSKI - dirigent

Istaknuti je poljski dirigent koji već odavno kontinuirano sarađuje s poznatim simfonijskim orkestrima u mnogim zemljama na 4 kontinenta.
Nakon objavljivanja CD-a za Divine Art Records 2013. godine i mnogobrojnih pozitivnih recenzija, slijede brojni pozivi orkestara u Brazilu, Kanadi, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Meksiku, Peruu, Portugalu, Rusiji, Škotskoj, Turskoj i Ukrajini.
Također je sarađivao sa eminentnim solistima poput Ingolf Wunder (Austrija), Eugen Indjic (SAD), Kaja Danczowska (Poljska), Shlomo Mintz (Izrael), Aleksei Volodin (Rusija), Neal Larrabee (SAD), Evgeni Mikhailov (Rusija), Piotr Paleczny (Poljska), Simon Trpceski (Makedonija), Marian Sobula (Poljska), Sergei Kasprov (Rusija), Piotr Pławner (Poljska) i Martin Kasik (Češka).
Osim simfonijskog dirigiranja, veoma je aktivan i u operskom repertoaru sarađujući sa mnogobrojnim poznatim pjevačima.
Studirao je na Univerzitetu za muziku u Varšavi, a diplomirao je također i na Fakultetu za menadžment varšavskog univerziteta.   Stekao je titulu magistra MBA škole za menadžment u Rotterdamu. Direktan kontakt kroz master časove, sa najistaknutijim poljskim dirigentima Jerzy Semkow, Stanisław Skrowaczewski i Jerzy Maksymiuk, uticao je na njegovu umjetničku osobnost. Učestvovao je i na master kursevima koje je vodio njemački dirigent Kurt Masur. Pobjednik je Witold Lutosławski međunarodnog takmičenja u dirigovanju.
Od angažmana Bartosza Żurakowskog u sezoni 2017/2018 treba spominjati debi sa Kosciuszko Festival Orkestrom u Carnegie Hallu, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, KotorArt festival orkestrom, Las Colinas Symphony u Dallasu, te koncerte u Njemačkoj, Francuskoj, Meksiku i Brazilu.
 

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Simfonija igračaka

Simfonija igračaka

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.