18. Septembar 2015. 10:00

Pet muzičara iz Amerike, koji su izabrani za prestižni program kulturne razmjene, počinje koncertnu sezonu sa Sarajevskom filharmonijom

Nakon završenog konkursa na području cijele Amerike, odabrano je pet mladih muzičara da učestvuje u programu internacionalne kulturne razmjene za klasičnu muziku. Ovaj program, koji omogućava talentovanim mladim muzičarima da sviraju sezonski repertoar kocerata, opera i baleta sa Sarajevskom filharmonijom, već pet godina podržava Bosansko-hercegovačka američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Misija BHAAAS-a je da proširi veze između bosanskohercegovačkih naučnika, muzičara, umjetnika i profesionalaca u Sjevernoj Americi, te da se izgrade mostovi saradnje između ove dvije zemlje. Akademija promoviše duh intelektualne raznolikosti i slobodnu razmjenu ideja u uvjerenju da je dijeliti znanje veliko bogatstvo. Sarajevska filharmonija je osnovana 1923. godine i ima važnu ulogu u oblikovanju kulturnog i muzičkog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Program internacionalne kulturne razmjene počinje u septembru 2015. godine, a učesnici će se vratiti u Sjedinjene Države u julu 2016. godine. Izbor muzičara utvrdili su umjetnički direktor programa za kulturnu razmjenu, Diane Wittry; Samra Gulamović, direktor i dirigent Sarajevske filharmonije; te Eldin Karaiković, direktor BHAAAS programa i projekta kulture.

 

Muzičari odabrani za učešće u sezoni 2015/2016 su:

Jessica Goldbaum - fagot, Houston, Texas

Magistrirala je na Rice University‘s Shepherd School of Music u 2015. godini, gdje je studirala fagot u klasi prof. Benjamina Kaminsa. Prethodno studira na Florida State University kod prof. Jeffrey Keesecker (BM 2012.). Bila je na turneji sa Orchestre de la Francophonie i Youth Orchestra of the Americas, sarađivala sa Franco-American Vocal Academy Orchestra u Perigueux, Francuska, učestvovala na festivalu kamerne muzike u Quebecu, Kanada, te imala veliku turneju u americi sa American Wind Symphony Orchestra.

Carrie Rexroat – horna, Los Angeles, California

Svirala je kao 4. horna u Dearborn Symphony Orchestra i u Debut Symphony Orchestra, te kao 2. horna u American Youth Symphony. Sarađivala je i sa San Bernadino Symphony, Santa Monica Symphony, Golden Stejt Pops Orchestra, te bila na turneji u Kini sa University of Michigan Symphony Band 2011. godine. U 2009. godini, dobila je Andrew J. Lum i David R. Julliet stipendiju za mlade umjetnike nakon što je pobijedila na The Ann Arbor Concert Band Concerto takmičenju.

 

Magdalene Rickard - horna, Denver, Colorado

Muzičko obrazovanje na odsjeku za hornu završila je u klasi prof. Michaela Thorntona na University of Colorado Boulder. Svirala je na poziciji 1. horne u Colorado Symphony Orchestra. Hornu je počela da svira sa devet godina, a sa sedamnaest godina je odlučila da nastavi karijeru u muzici. Od tada je razvija duboku ljubav za sviranje u dionici i orkestarsko iskustvo u cjelini. U svojoj karijeri Maggie namjerava kombinovati svoj talenat za sviranje i podučavanje novih generacija.

 

Cathy Schule – trombon, Los Angeles, California

Živi u Los Angelesu, gdje je nedavno počela doktorske studije na University of Southern California. Pohađala je Oberlin Conservatory i Columbus State University, gdje je sarađivala sa LaGrange Symphony i bila aktivno uključena u internacionalni Trombon festival. Može se čuti na mnogim snimcima uključujući Jim Markey's CD Psychedelia; A Beautiful Noise, pored Josepha Alessia i Charlie Vernon, te Kip Winger's “Conversations with Nijinsky”.

 

Erin Morse - viola, Dallas, Texas

Diplomirala je na University of South Florida u klasi prof. John T. Posadas, a svoj magistarski završava na University of North Texas u klasi dr Suzan Dubois.

Uz svoju sklonost za kamernu muziku Erin Morse je nastupala sa mnogobrojnim ansamblima na festivalima koji su se održavali na Floridi, u Texasu, Vermontu, Californiju i Austriji. U junu ove godine će svirati sa UNT Baroque Orchestra na the Boston Early Music Festival.

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.