21. Decembar 2012. 13:00

Sarajevska filharmonija u saradnji sa USAID-om priredila izvedbu Simfonijske bajke Peća i vuk

Sarajevska filharmonija je u saradnji sa USAID-om priredila izvedbu Simfonijske bajke Peća i vuk. Koncertu su prisustvovala djeca sa posebnim potrebama, djeca bez roditeljskog staranja kao i mališani iz drugih škola.

Nakon koncerta u holu Narodnog pozorišta djeca su imala priliku da se druže sa izvođačima kao i da uživaju u poklonima koje im je pripremio USAID.

  • Sala pozorišta
  • Druženje i pokloni
  • David Barth, direktor misije USAID-a u BiH,  Mario Drmać, narator i Samra Gulamović, dirigent
  • Mario Ario


Petak 21. Decembra 2012. u 13:00
Narodno pozorište Sarajevo

S. Prokofiev: Peća i vuk

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
MARIO DRMAĆ Narator

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena u Sarajevu. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila u Sarajevu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995. - 1997.) radila je kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. Godine 1995. počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim predstavlja bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj i Maroku. Godine 1997. odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada po prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska) i 1999. godine u Lionu (Francuska).

Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim postiže veliki uspjeh i mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.

Godine 1998. održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije počinje sa radom kao asistent dirigent u Sarajevskoj filharmoniji a 2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red. prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu a 2008. dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Do sada bilježi brojne nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini  kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija), Potenzi (Italija), Istanbulu, Eskisehiru (Turska).
Od 2008. godine obavlja funkciju direktora Sarajevske filharmonije.


Mario DRMAĆ, glumac

Rođen je 1977.godine u Mostaru. Još za vrijeme osnovnog školovanja bio je član amaterskog teatra Mostarski Teatar mladih i Šašavog teatra. U periodu od 1992-1997 godine imao je profesionalni agažman u Lutkarkom Kazalištu Mostar, a takođe je bio urednik dječije emisije na Hrvatskoj radio postaji Mostar.

Diplomirao je 2001. godine na Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu. Po upisu na treću godinu studija počinju prvi profesionalni angažmani u Sarajevu.

Pored velikog broja predstava u Pozorištu mladih, Kamernom Teatru 55, filmskih produkcija i sl., izdvaja se angažman Maria Drmaća u televizijskim emisijama i serijama za djecu kao što su: Idemo dalje (dječija edukativna emisija), Hugo (interaktivna, dnevna emisija i igra za djecu,) Lutkokaz (serija za djecu) Bajkine bajke, kao voditelj Malog šlagera 2003. , 2004., Crvenkapice pazi mine i mnoge druge.
Dobitnik je velikog broja nagrada:  Nagrada najbolji mladi glumac Festival Zenica 2006. (predstava Legenda o Ali Paši „za ulogu Hadživata), Nagrada najbolji glumac na Festivalu „Del Mar“ Španija za ulogu u filmu „ Go West“ 2007.godine, Nagrada najbolji glumac na Festivalu u Mostaru august 2008., predstava „Trg ratnika“ u režiji Dino Mustafić.

Angažovan je na realizaciji mnogobrojnih TV i radio reklama, muzičkih spotova, vođenja humanitarnih  koncerata,  radio drama, te sinhronizacija crtanih i dokumentarnih filmova.                
Trenutno je zaposlen u Pozorištu mladih u Sarajevu.
 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Novogodišnji koncert

Novogodišnji koncert

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.