26. Mart 2015. 23:00

Večer tanga – od Rima do Buenos Airesa

Sarajevska filharmonija je večeras održala jedinstven koncert na kojem je posjeta daleko nadmašila broj raspoloživih sjedećih mjesta. Razlog tome je svakako zanimljiv program tematski posvećen tangu.
Gromoglasnim aplauzom, sarajevska publika pozdravila je dirigenta Gianlucu Marciana i Maria Stefana Pietrodarchija, solistu na bandoneonu, zanimljivom instrumentu koji rijetko imamo priliku čuti.
Koncert je započeo djelom Moriconea, a nastavljen triptihom savremenog kompozitora Roberta Morinellija. U drugom dijelu koncerta mnogobrojna publika je uživala uz popularna djela Astora Piazzole, kompozitora koji je tango uveo na velika vrata u muzičku literaturu.

Kao posebna poslastica na koncertu, najavljeni nastup bh. hiphopera Frenkieja, kojem je ovo bio prvi izlazak na scenu s orkestrom, na koncert je privukao izniman broj medija, a među standardnom filharmonijskom publikom našli su se i oni koji su, možda, prvi put ukoračili u hram muzičke umjetnosti. Dobrodošlicu im je poželio dirigent, rekavši kako ovim gestom sarajevski orkestar pokazuje svoju punu otvorenost, dinamičnost i spremnost da gradi novu publiku, ne zanemarujući i njene potrebe.

Pogledajte trenutke koje je na koncertu zabilježio fotograf Almin ZrnoVideo

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Ralf Kircher

Ralf Kircher

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.